Wijken & buurten Hilversum

Vind jouw buurt!

Wijken en buurten van Hilversum

Welkom in Hilversum, een levendige stad in het hart van Nederland. Hilversum staat bekend om zijn prachtige wijken en buurten, die elk hun eigen unieke charme en karakter hebben. Of je nu op zoek bent naar rust en groen of juist naar bruisende activiteit, Hilversum heeft voor ieder wat wils.

Buurttype: wat zijn de verschillen?

(Stads)Centrum

Dit vormt het historische en/of commerciële centrum van een stad, dat wordt gekenmerkt door bruisende straten, winkels, restaurants en culturele voorzieningen.

Historische buurt

Dit zijn buurten die een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed kennen. Ze omvatten vaak historische gebouwen, pittoreske straatjes en indrukwekkende pleinen.

Villabuurt

Rijke buurt, vaak buiten het centrum, langs de invalswegen van de stad. In een villabuurt zijn de villa’s vaak gegroepeerd, vaak in combinatie met luxewoningen in een iets lagere prijsklasse. Men blijft deze buurten dan aanduiden als villabuurten, hoewel de woningvoorraad in dergelijke buurten niet uitsluitend uit villa’s bestaat.

Volksbuurt

Een volksbuurt wordt doorgaans gekenmerkt als een woongebied waar de “gewone mensen” zich van oudsher vestigden, meestal bestaande uit arbeiders en dagloners. Het vormt een tegenstelling tot buurten die gereserveerd waren voor de middenklasse of de welgestelde klasse. In vergelijking met de meer welvarende buurten in een stad, bestond de bebouwing in een volksbuurt voornamelijk uit eenvoudige en vaak slecht onderhouden kleine woningen.

Arbeidersbuurt

Een arbeidersbuurt betreft doorgaans een buurt waar voornamelijk gezinnen uit de arbeidersklasse zich vestigden. Gemeenten, bouwmaatschappijen en non-profit woningcorporaties namen soms het initiatief om deze buurten specifiek voor deze groep te bouwen. In sommige gevallen lieten bepaalde fabrikanten zelfs woningen bouwen voor hun eigen arbeiders. Huizen die specifiek bedoeld waren voor de verhuur aan arbeiders stonden bekend als arbeiderswoningen. In andere gevallen hebben arbeiders in de loop der tijd de meerderheid gekregen in reeds bestaande buurten. Informeel worden dergelijke buurten ook wel arbeidersbuurten genoemd.

Nieuwbouw

De term nieuwbouw heeft betrekking op nieuw gebouwde constructies, zoals een nieuw gebouwd huis, straat, wijk of buurt. Doorgaans spreekt men van ‘nieuwbouw’ tot drie jaar na de oplevering van de woning.

Tuindorpen

Dit zijn buurten die zijn ontwikkeld in de vroege 20e eeuw met het idee van groen en gezond wonen. Ze worden gekenmerkt door laagbouwwoningen met ruime tuinen en veel groen.

Woonbuurt

Dit zijn residentiële buurten waar een verscheidenheid aan woningtypen te vinden is, waaronder eengezinswoningen, appartementencomplexen en rijtjeshuizen. Deze buurten bieden een mix van diverse woningstijlen en voorzieningen en worden veelal bewoond door de middenklasse.

Bedrijventerrein

Dit zijn aangewezen gebieden waar bedrijven en industrieën zich specifiek vestigen. Ze bieden ruimte voor kantoren, fabrieken en logistieke activiteiten.

Landelijk

Een landelijke buurt is een buurt die zich bevindt in een landelijk gebied, vaak aan de rand van een stad of dorp. Landelijke buurten worden gekenmerkt door open ruimtes, groene landschappen, landbouwgrond.

Waarom kies je voor Hilversum

Hilversum.

Het dorp Hilversum kent 8 wijken die vervolgens weer gezamenlijk bestaan uit 37 buurten. Waar is het goed wonen?

Ken jij de buurten en wijken van Hilversum al. Van typische arbeidersbuurten tot ruime villawijken. Hilversum kent ze allen twee en alles wat daar nog tussen in zit. In de mediastad is letterlijk voor iedereen een favoriete buurt of wijk te vinden. Het wonen in Hilversum is hierdoor heel toegankelijk.

Een van de meest bekende buurten in Hilversum is het Mediapark. Dit is het mediahart van Nederland, waar veel radio- en televisiezenders hun studio’s hebben. Het Mediapark is een dynamische plek vol creativiteit en innovatie. Hier kun je een kijkje nemen achter de schermen van de Nederlandse media-industrie en misschien zelfs je favoriete televisiepersoonlijkheden tegenkomen.

Het Mediapark is onderdeel van de wijk Noordwest. Deze wijk wordt gekenmerkt door zijn groene omgeving en prachtige villa’s. Het is een ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen in het nabijgelegen natuurgebied.

Een andere aantrekkelijke wijk in Hilversum is het Centrum. Hier vind je een levendige mix van winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het centrum van Hilversum heeft een gezellige sfeer en er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals markten en festivals. Bovendien is het station van Hilversum centraal gelegen, waardoor het een perfecte uitvalsbasis is om andere steden in Nederland te verkennen.

Voor liefhebbers van architectuur is de buurt het Raadhuiskwartier een must-see. Hier bevindt zich het iconische Raadhuis van Hilversum, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. Het Raadhuis is een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse architectonische hoogtepunten van de 20e eeuw.

Tot slot is er nog de buurt Kerkelanden, een gezellige woonbuurt die veel rust kent. Hier vind je wat lokale winkels, scholen en sportfaciliteiten, waardoor het een populaire buurt is voor gezinnen. Bovendien zijn er in Kerkelanden verschillende parken en speelplekken waar kinderen veilig kunnen spelen.

Kortom, Hilversum biedt een diverse mix van wijken en buurten die elk iets unieks te bieden hebben. Of je nu op zoek bent naar rust, cultuur, natuur of levendigheid, Hilversum heeft voor ieder wat wils. Verken de verschillende wijken en ontdek zelf de charme van deze prachtige stad in het hart van Nederland.