Architectuur, Omgeving

Zonnestraal Hilversum, tegenwoordig meer dan een monument

Zonnestraal is een historisch sanatorium gelegen in Hilversum. Het is vooral bekend vanwege zijn architectuur en zijn rol in de geschiedenis van de gezondheidszorg. Tegenwoordig is het monument in gebruik genomen door kleine ondernemers en een gelijknamige brasserie. Ga je in de groene omgeving van Zonnestraal wandelen en/of fietsen dan is Brasserie Zonnestraal altijd een leuk uitvalspunt voor een kopje koffie of lekkere lunch.

Recreatie rondom Zonnestraal

Actief zijn op Zonnestraal is een plezierige mogelijkheid: rennen, wandelen, fietsen, deelnemen aan rondleidingen, of meedoen aan een spannende speurtocht. Terwijl je je voortbeweegt langs de gebouwen en door het natuurschoon van Zonnestraal, ervaar je de geschiedenis en architectuur van deze plek op een diepgaande manier. Voor kinderen is er een boeiende speurtocht beschikbaar, verkrijgbaar bij Brasserie Zonnestraal. Deze tocht van 2,5 kilometer neemt ongeveer een uur in beslag. Terwijl ze de wespenheuvel verkennen, rennen ze vol enthousiasme, bouwen ze takkententen en nemen ze deel aan andere leerzame en leuke activiteiten.

Strek de benen

Verken het landgoed op een actieve manier door op je fiets te springen of je wandelschoenen aan te trekken. De majestueuze pracht van het monument en de prachtige natuur zullen je gegarandeerd vernieuwde energie geven. Als je de voorkeur geeft aan een uitgestippelde route, kun je bij Brasserie Zonnestraal een van de beschikbare fiets- of wandelroutes verkrijgen.

Biologische groente

Bij LandinZicht krijg je de kans om een heel seizoen lang je eigen eerlijke en milieuvriendelijk geteelde groenten te oogsten. Schaf een oogstaandeel aan en geniet gedurende het groeiseizoen van verse biologische groenten die je wekelijks zelf mag oogsten. Je kunt ook samen met anderen één oogstaandeel delen.

Hilversumse wijngaard

Heb je ooit gewandeld door een romantische wijngaard? Kom naar Zonnestraal. In de voormalige moestuin van het landgoed, grenzend aan Loosdrecht, staan drieduizend wijnstokken van vier verschillende druivensoorten. Hier worden Gooise wijnen van topkwaliteit geproduceerd. Vaak zijn er proeverijen waarbij je eerst een korte rondleiding op de wijngaard krijgt voordat je kunt genieten van een wijn naar keuze: wit, rood, rosé of demi-sec. Bezoek Wijngaard Zonnestraal.

Streekproducten

Op Zonnestraal bevindt zich een verborgen pareltje: de landgoedwinkel genaamd “de Rading.” Hier kun je genieten van koffie met taart of een heerlijke lunch. De winkel biedt lokale lekkernijen te koop aan, zoals ambachtelijke jam, koffie, thee en wijn. Landgoed de Rading herbergt deze winkel en biedt een beschermde werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder begeleiding dragen zij bij aan zowel de winkel, het lunchcafé als de tuinderij. Dit maakt de winkel een warme en gastvrije plek.

Terug in de tijd

Oorsprong en Achtergrond

Zonnestraal werd opgericht als een sanatorium voor tuberculosepatiënten in de vroege 20e eeuw. Tuberculose was destijds een veelvoorkomende en ernstige infectieziekte, en sanatoria werden gebouwd als plekken waar patiënten konden herstellen in een gezonde omgeving met frisse lucht en zonlicht, wat als heilzaam werd beschouwd.

Architectuur

Het ontwerp van Zonnestraal is grotendeels het werk van de Nederlandse architect Jan Duiker, in samenwerking met Bernard Bijvoet. Het gebouw is een opmerkelijk voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, een stroming binnen de moderne architectuur die streefde naar functionaliteit, eenvoud en openheid. De gebouwen op het terrein van Zonnestraal zijn gekenmerkt door platte daken, grote glazen gevels en een heldere, geometrische vormgeving.

Indeling

Het sanatoriumcomplex bestaat uit verschillende paviljoens die zijn ontworpen om patiënten optimaal te laten profiteren van zonlicht en frisse lucht. De paviljoens zijn met elkaar verbonden door overdekte gangen. Deze opzet zorgde voor een harmonieuze integratie van de gebouwen in de natuurlijke omgeving.

Invloed

Zonnestraal wordt vaak geprezen als een meesterwerk van modernistische architectuur en is van historisch belang binnen de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur. Het minimalistische ontwerp en de focus op functionaliteit waren vernieuwend voor die tijd.

Verloop van de Tijd

Naarmate de behandeling van tuberculose verbeterde en de ziekte minder een epidemische dreiging vormde, verloor Zonnestraal zijn oorspronkelijke functie als sanatorium. Het complex heeft echter verschillende andere functies gehad, waaronder een revalidatiecentrum en kantoorruimte.

Culturele Waarde

Zonnestraal is een belangrijk voorbeeld van de Nederlandse architectuurgeschiedenis en wordt beschermd als rijksmonument vanwege zijn historische en culturele waarde. Het heeft ook internationale erkenning gekregen als een uniek architectonisch ensemble.

Helende omgeving

Het landschap rondom Zonnestraal is een voortdurend wisselend tafereel dat nooit verveelt. Gelegen op het snijvlak tussen het laagveengebied van Loosdrecht en de dekzandgronden van de Utrechtse Heuvelrug, de Hoorneboegse Heide en de verhoogde terreinen van Hoorneboeg, vertoont het terrein aanzienlijke hoogteverschillen. In de late 19e eeuw groeide de overtuiging dat zonlicht, frisse lucht, serene rust en de nabijheid van natuur een positieve impact hadden op het genezingsproces van patiënten. Het landschap bood destijds een helende omgeving dankzij zuivere luchten, de geur van dennen, beschutting geboden door de hoogtes en kalmerende kleurenpaletten. Deze eigenschappen hebben het landschap tot op de dag van vandaag een helende aura gegeven.

Picture of Geschreven door: Gjalt
Geschreven door: Gjalt

Inwoner van het Gooi met Hilversum als "hoofdstad" van de omgeving.

Laatste berichten

Onderwerpen

Alle wijken & buurten

Leer Hilversum kennen door de wijken en buurten te verkennen.