Natuur

Ontspannen in de buitenlucht: Rondje natuur in Hilversum

Zin om heerlijk de natuur in te trekken? Ontdek het groene Hilversum! Op de Hoorneboegse Hei grazen Schotse Hooglanders en bij het Corversbos kan je fantastisch wandelen. Ervaar de zeilen in de wind en het avontuurlijk suppen op de naastgelegen Loosdrechtse Plassen en bewonder de imposante mammoetbomen in de botanische tuin. Stuk voor stuk prachtige locaties om het dagelijkse leven achter je te laten en te genieten van rust en ruimte.

Hilversum staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving en groene landschap. Er zijn verschillende mooie plekken in Hilversum waar je van de natuur kunt genieten: 

De Hoorneboegse Heide

De Hoorneboegse Heide is een prachtig natuurgebied. Het gebied staat bekend om zijn uitgestrekte heidelandschappen, bossen en vennen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en vogelspotters vanwege de diversiteit aan flora en fauna. De Hoorneboegse Heide biedt een oase van rust en stilte, weg van de drukte van steden en wegen. Met zijn unieke landschap en natuurlijke schoonheid trekt het gebied bezoekers aan die willen genieten van de serene sfeer en de mogelijkheid om te ontspannen te midden van de natuurlijke pracht. 

Naast dit prachtige stuk natuur ligt Zonnestraal. Zonnestraal is een voormalig sanatorium en herstellingsoord. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de jaren 1920 als een modernistisch gezondheidscomplex voor de behandeling van tuberculosepatiënten. Tegenwoordig wordt Zonnestraal beschouwd als een architectonisch meesterwerk. Het complex heeft een lange geschiedenis van gebruik in de gezondheidszorg, maar heeft sindsdien verschillende herbestemmingen ondergaan. Het is nu de thuisbasis van verschillende organisaties, diensten en horeca, en wordt nog steeds erkend vanwege zijn historische en architecturale waarde.

Corversbos

Corversbos is een bosrijk gebied aan de rand van Hilversum. Het staat bekend om zijn gevarieerde flora en fauna, met zowel loof- als naaldbomen, open plekken en kronkelende paden. Het bos biedt een uitnodigende omgeving voor wandelaars, hardlopers en natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een rustige en groene plek om te verkennen. Corversbos staat ook bekend om zijn historische achtergrond, aangezien het vroeger gebruikt werd als jachtgebied voor de lokale adel. Tegenwoordig trekt het gebied zowel lokale bewoners als bezoekers aan die willen genieten van de natuurlijke schoonheid en ontspanning die het bos te bieden heeft. 

Anna’s Hoeve

Anna’s Hoeve is een natuurgebied aan de oostkant van Hilversum. Het gebied is genoemd naar een voormalige boerderij genaamd “Anna’s Hoeve” die zich hier bevond. Het gebied bestaat uit beboste heuvels, open graslanden, vijvers en wandelpaden, en het biedt een aantrekkelijke omgeving voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en picknicken. Het is populair bij zowel lokale bewoners als bezoekers die op zoek zijn naar een natuurlijke en ontspannen omgeving dicht bij de stad. Anna’s Hoeve is ook ecologisch belangrijk vanwege de variëteit aan planten- en diersoorten die er te vinden zijn. Het gebied is een waardevol toevluchtsoord voor vogels en andere wilde dieren, wat het tot een geliefde plek maakt voor vogelspotters en natuurliefhebbers. 

Zuiderheide

De Zuiderheide is een schilderachtig natuurgebied gelegen tussen Hilversum en Laren. Het gebied staat bekend om zijn uitgestrekte heidelandschappen en glooiende heuvels. De Zuiderheide is geliefd bij wandelaars, joggers en natuurliefhebbers vanwege de serene sfeer en de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke schoonheid van dichtbij. In de zomer kleurt de heide paars en biedt het een prachtig uitzicht en een fotogenieke omgeving. Het gebied herbergt ook verschillende soorten vogels en andere wilde dieren, waardoor het een geweldige plek is voor observatie en fotografie. Met zijn combinatie van open ruimtes en bosrijke gedeelten biedt de Zuiderheide een gevarieerde en ontspannende ervaring voor bezoekers die willen ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. 

Spanderswoud

Het Spanderswoud staat bekend om zijn weelderige groen, diverse boomsoorten en ontspannen sfeer. Het Spanderswoud is populair bij wandelaars, joggers en natuurliefhebbers die willen genieten van de rust en sereniteit van de natuur. Het gebied biedt een netwerk van kronkelende paden en open plekken, waardoor het een ideale plek is voor buitenactiviteiten en ontspanning. Naast de natuurlijke schoonheid herbergt het Spanderswoud ook een verscheidenheid aan dieren. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige omgeving en tegelijkertijd verbonden blijven met de natuur. 

De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn een reeks plassen en meren gelegen ten zuidwesten van Hilversum. Deze waterrijke gebieden zijn een populaire bestemming voor recreatie en watersportactiviteiten, zoals zeilen, kanoën, vissen, zwemmen en avontuurlijk suppen. De plassen zijn omgeven door schilderachtige landschappen, rietvelden en groene oevers, waardoor ze ook geliefd zijn bij natuurliefhebbers en wandelaars. De regio heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw en staat bekend om zijn karakteristieke woonboten en vakantiehuizen aan het water. De Loosdrechtse Plassen vormen een belangrijk recreatiegebied en hebben een aanzienlijke culturele en ecologische waarde in de regio.

Groen binnen in Hilversum

Hilversum is gezegend met verschillende prachtige stadsparken/tuinen die zowel de lokale bevolking als bezoekers een plek bieden om te ontspannen, te recreëren en te genieten van de natuur. Enkele van de opvallende stadsparken in Hilversum zijn:

De Oude Haven

Hoewel technisch gezien geen stadspark, is De Oude Haven een aantrekkelijke waterpartij omringd door groen. Het biedt een ontspannen sfeer en een plek om te genieten van de waterkant. En met de aanwezige speeltuin en skatebaan voor jongeren een fijne speelplek.

Laapersveld

Dit park staat bekend om zijn prachtige vijver en groene gazons. Het is een populaire bestemming voor een korte wandeling, een picknick of gewoon ontspanning in een rustige omgeving.

Pinetum Blijdenstein

Pinetum Blijdenstein, een betoverende botanische tuin, ligt verborgen te midden van een residentiële buurt in Hilversum (Boomberg). De focus van het Pinetum ligt op coniferen, maar ook cycadeeën, ephedra’s en rhododendrons sieren het landschap, terwijl de kassen onderdak bieden aan een weelde aan tropische plantensoorten. Als een vooraanstaande bijdrage aan de Nationale Plantencollectie, neemt het Pinetum een ereplaats in als een van ’s werelds vooraanstaande verzamelingen van coniferen.

Of je nu van wandelen, fietsen, vogels kijken of gewoon ontspannen in de natuur houdt, Hilversum heeft zeker veel prachtige plekken te bieden. Vergeet niet om te genieten van de seizoensgebonden veranderingen en de rustige atmosfeer van deze natuurlijke schatten. 

Foto van Geschreven door: Gjalt
Geschreven door: Gjalt

Inwoner van het Gooi met Hilversum als "hoofdstad" van de omgeving.

Laatste berichten

Onderwerpen

Alle wijken & buurten

Leer Hilversum kennen door de wijken en buurten te verkennen.